nieuws + foto/plaatje van de week
hoe ben je op mijn site gekomen
foto,plaatje/filmpje van de week
Nieuwe analyses van materiaal verzameld tijdens de Apollo 17-missie laten zien dat het inwendige van de maan veel meer water bevat dan gedacht. Dit geeft mogelijk een andere draai aan de ontstaansgeschiedenis van de maan.
In 2016 stuurt de Amerikaanse NASA een onbemande ruimtesonde naar de 'aardscheerder' 1999 RQ36 - een steenklomp van een kleine zeshonderd meter in middellijn die de aarde relatief dicht kan naderen. In 2020 zal de ruimtesonde met behulp van een robotarm 'bodemmonsters' van de planetoïde nemen, die drie jaar later teruggebracht worden op aarde voor laboratoriumonderzoek.
ESO's Very Large Telescope (VLT) en de ruimtesonde Cassini hebben gedetailleerder dan ooit een zeldzame storm in de atmosfeer van de planeet Saturnus waargenomen. De resultaten van het internationale onderzoek verschijnen deze week in het tijdschrift Science.
Een vijf jaar durend onderzoek aan 200.000 sterrenstelsels tot op afstanden van 7 miljard lichtjaar bevestigt dat donkere energie inderdaad de uitdijing van het heelal versnelt. Bij dit onderzoek is gebruik gemaakt van waarnemingen van NASA's Galaxy Evolution Explorer-satelliet en de Anglo-Australian Telescope in Australië.
NASA heeft een nieuwe interactieve website gemaakt waarin alle waarnemingen van eerdere en huidige maanmissies worden samengebracht. Het Moon Lunar Mapping Modeling Project is opgezet door NASA's Marshall Space Flight Center en biedt een on-line gereedschap aan iedereen - vakwetenschappers en liefhebbers - om grote aantallen maanfoto's te doorzoeken, te bekijken en te analyseren.
De Krabnevel in het sterrenbeeld Stier is het restant van een supernova die in 1054 werd gezien. In het hart van de nevel staat een pulsar, een sneldraaiende neutronenster met een zeer sterk magnetisch veld, die als een superdynamo energie in de nevel pompt die daardoor kan blijven stralen. Bijzonder aan de Krabnevel zijn de gamma-uitbarstingen die sinds 2009 kunnen worden waargenomen.
Dit najaar bezoekt een recent ontdekte komeet de binnenste regionen van ons zonnestelsel. Komeet Elenin (officiële aanduiding C/2010 X1) werd op 10 december vorig jaar ontdekt door de Rus Leonid Elenin, die daarbij gebruik maakte van een op afstand bestuurbare telescoop in New Mexico (VS). Op het moment van ontdekking was de komeet nog ongeveer 647 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Inmiddels is dat teruggelopen tot minder dan 275 miljoen kilometer.
De NASA-ruimtesonde Dawn nadert zijn eerste reisdoel: de grote planetoïde Vesta. Hij heeft nu drie maanden om de nog resterende afstand van ongeveer 1,2 miljoen kilometer te overbruggen. In die tijd zal de ruimtesonde met behulp van een ionenmotor, die geladen xenondeeltjes uitstoot, een spiraalvormige aanvliegroute volgen die hem op 16 juli in een baan om Vesta brengt.
Meer dan dertig jaar na hun lancering vanaf de aarde zijn de Amerikaanse Voyager-ruimtesondes de rand van ons zonnestelsel genaderd. En ze functioneren nog steeds.
Het SETI-instituut, dat zich bezighoudt met de zoektocht naar intelligent buitenaards leven, is in geldnood. Zodanig zelfs, dat zijn paradepaardje - de Allen Telescope Array (ATA) - voorlopig is stilgelegd.
Bij een experiment in de Large Hadron Collider, de grootste deeltjesversneller ter wereld, is mogelijk een glimp van het lang gezochte Higgs-deeltje opgevangen. Dat zou blijken uit een uitgelekt rapport.
Aan de hand van gegevens van de Amerikaanse satelliet GALEX hebben astronomen ontdekt waarom sommige van de zwaarste sterexplosies plaatsvinden in de allerkleinste sterrenstelsels. Dat komt doordat de zware sterren die in deze stelsels ontstaan tot het eind toe zwaar blijven, terwijl die in grote stelsels veel massa kwijtraken.
Een nieuw onderzoek naar het ontstaan van spiraalpatronen in sterrenstelsels zoals onze Melkweg zou grote gevolgen kunnen hebben voor de bestaande ideeën over de vorming van spiraalarmen.
Waarnemingen van de rotatie en baanbeweging van Titan, door onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België, wijzen erop dat deze grote Saturnusmaan zich niet precies als een vast lichaam gedraagt. Zijn bewegingen wijzen erop dat zijn inwendige voor een belangrijk deel vloeibaar is.
Op de Kitt Peak-sterrenwacht in het zuiden van Arizona is de Nederlandse S5T-zonnetelescoop op zijn plaats gehesen, op een platform vlak naast de grote McMath Solar Telescope. De komende tien jaar zal het unieke instrument onderzoek doen aan het zwakke magneetveld van de zon.
De geringe massa en afmetingen van de planeet Mars zijn mogelijk veroorzaakt door het zwalkende gedrag van de reuzenplaneet Jupiter in de begindagen van het zonnestelsel. Dat blijkt uit gedetailleerde computersimulaties, uitgevoerd door een internationaal team van astronomen onder leiding van Kevin Walsh van het Planetary Science Institute in Tucson, Arizona.
Astronomen krijgen steeds meer inzicht in het ontstaan van zonnevlekken. Deze plekken op de zon lijken donker, omdat ze koeler zijn dan de rest van het zonsoppervlak. Bekend was al dat hun ontstaan verband houdt met intense magnetische velden op de zon, die de toevoer van hete materie uit het zonsinwendige hinderen. Door heel nauwkeurig naar de randen van zonnevlekken te kijken, zijn astronomen van een Zweedse en een Noorse universiteit nu meer te weten gekomen over hun structuur (Science, 2 juni).
Mercurius blijkt hoogst dynamisch te zijn - 09 mei 2009
Koelvloeistof Spitzer bijna op - 09 mei 2009
Bijzondere tegendraadse aardscheerder ontdekt - 09 mei 2009
Astro-comb zal de zoektocht naar aardachtige planeten een handje helpen - 09 mei 2009
Deel Russische stuwraket neergestort op huis - 09 mei 2009
Nucleaire brandstof voor ruimtesondes is bijna op - 08 mei 2009
Ruimtetelescoop viert verjaardag met prachtig spiraalstelsel - 05 mei 2009
Dwergstelsels vertonen langdurig vuurwerk - 05 mei 2009
Onbekend object bestookt de aarde met kosmische straling - 05 mei 2009
Mogelijk zwerven er zwarte gaten door de Melkweg heen - 02 mei 2009
Kosmisch vuurwerk in dwergstelsels houdt langer aan dan gedacht - 02 mei 2009
Bewijs voor vloeibare oceaan in maan Enceladus lijkt gevonden te zijn - 29 april 2009
Kometen brachten laatste ingrediënten voor het leven op aarde
- 29 april 2009
|